Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΤΟΕΒ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/04 ΩΡΑ 09.00 ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με παρουσία όλων των προέδρων των ΤΟΕΒ, των αγροτικών συλλόγων (Βύσσας, Τριγώνου & Ορεστιάδας), της ΕΑΣ Ορεστιάδας και μέλη του δ. σ. του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας στα γραφεία του οργανισμού, με θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που αφορά τη λήξη της συμφωνίας για παροχή νερού στον ποταμό Άρδα.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας λήγει στις 9 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός ανάμεσα στους παραγωγούς, καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δε γνωρίζουνε αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους.
Να υπενθυμίσουμε πως η σύμβαση ήταν μέρος της πολεμικής αποζημίωσης και τροφοδοτούσε κάθε χρόνο με 186 εκατομμύρια κυβικά νερά και αρδεύονται άμεσα πάνω από 200.000 στρέμματα και 100.000 έμμεσα. Επιπλέον ενίσχυε σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Β. Έβρου και την ύδρευση της περιοχής. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει είναι αναντικατάστατο και δε μπορούμε να αδιαφορούμε για το μέλλον της περιοχής μας.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και να δώσει άμεσα λύση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άρδευση της περιοχής και δε θα επιτραπεί η επιπλέον ερημοποίηση του Β. Έβρου.
Την εβδομάδα που ακολουθεί θα γίνει ενημέρωση όλων των αγροτών της περιοχής

Τρίτη 2 Απριλίου στις 09:00 ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου στις 09:00 ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ

Πέμπτη 4 Απριλίου στις 09:00 ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

και την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας και των γραφείων της περιφέρειας.

Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου
ΕΑΣ Ορεστιάδας
ΤΟΕΒ ΠΛΑΤΗΣ
ΤΟΕΒ ΡΙΖΙΩΝ
ΤΟΕΒ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

εκπρόσωποι αγροτών στο δ.σ ΓΟΕΒ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: