Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΒΡΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 6, ΚΕΝΑ-ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ






Κουσινίδης Χάρης – Δεμερδεσλής Γιώργος


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 6 ( περίοδος 2016-17 )

Συνεδρίασε στις 24-04-2017 το ΠΥΣΔΕ Έβρου.
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν οι εξής:

Α/Α
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1.
Αποστολακούδης Στέργιος, ΠΕ 18.02, Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σεως Έβρου, Πρόεδρος
2.
Λημνιός Νικόλαος, ΠΕ03, Αντιπρόεδρος
3.
Τάκη Αγγελική, ΠΕ02, μέλος
4.
Ταταρίδης Ιωάννης, ΠΕ19, αιρετός εκπρόσωπος εκπ/κών Β/θμιας Εκπ/σεως, μέλος
5.
Κουσινίδης Χαρίλαος, ΠΕ04.01, αιρετός εκπρόσωπος εκπ/κών Β/θμιας Εκπ/σεως, μέλος

Τα θέματα της ημερησίας διατάξεως ήταν τα παρακάτω:
1.        Προσδιορισμός κενών θέσεων και πλεονασμάτων εκπ/κού προσωπικού σχ. μονάδων Β/θμιας Εκπ/σεως Ν. Έβρου για το σχ. έτος 2017-2018
2.        Προσδιορισμός κενών θέσεων και πλεονασμάτων εκπ/κού προσωπικού σχ. μονάδων Β/θμιας Εκπ/σεως Ν. Έβρου σε ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ για το σχ. έτος 2017-2018
3.        Τοποθετήσεις εκπ/κών
4.        Εξέταση αιτήσεων εκπ/κών για άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου με αμοιβή

Το Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

Θέμα 1ο :

Το ΥΠΠΕΘ για μια ακόμη φορά πρωτοτύπησε! Την Παρασκευή 07/04 λίγο μετά το κλείσιμο των Σχολείων για τις Πασχαλινές διακοπές, απέστειλε στις Δ/νσεις όλης της χώρας, με επείγουσα μάλιστα ένδειξη, τις εγκυκλίους προσδιορισμού κενών-πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις 2017, με την επισήμανση ότι η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 12/04 ( Μ Τετάρτη )! Στο νομό μας κληθήκαν οι μεν Δ/ντές των Σχολείων να αποστείλουν τους πίνακες Α κενών-πλεονασμάτων του Σχολείου τους μέχρι το μεσημέρι της 10/04, τα δε μέλη του ΠΥΣΔΕ με επείγουσα πρόσκληση του Προέδρου να συνεδριάσουμε τo πρωί της Μ.Τετάρτης. Άμεσα υπήρξε αντίδραση απ’όλο τον εκπ/κό κόσμο, τους αιρετούς και όλες τις ΕΛΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η διαδικασία αυτή να γίνεται εν κρυπτώ και με κλειστά Σχολεία, δηλώσαμε όλοι. Ευτυχώς ( παρά το σύνηθες ) που και η ΟΛΜΕ αντέδρασε εγκαίρως και κάλεσε όλα τα μέλη του ΠΥΣΔΕ (αιρετούς και μη αιρετούς) να μην παραστούν στις σχετικές συνεδριάσεις και τους Δ/ντές των Σχολείων να μη συμπληρώσουν τους πίνακες. Οι αιρετοί του Έβρου εκδώσαμε ανακοίνωση αποχής από τη συνεδρίαση της Μ.Τετάρτης. Τη Μ.Τετάρτη 12/04 η συνεδρίαση στον Έβρο δεν έγινε λόγω απουσίας όλων των μελών του ΠΥΣΔΕ. Το ίδιο συνέβη σε όλους τους νομούς της Περιφέρειάς μας και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια το Υπουργείο επιχείρησε να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, ορίζοντας νέα καταληκτική ημερομηνία αποστολής των πινάκων Γ από τα ΠΥΣΔΕ στις 24/04. Κληθήκαμε εκ νέου για συνεδρίαση στις 21/04 αλλά μετά από συντονισμένη παρέμβαση των Α & Β ΕΛΜΕ προς τον Πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ, η συνεδρίαση μετατέθηκε για 24/04 ( χθές )  η οποία και πραγματοποιήθηκε.

Διαβάστε παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις:

1.     ΑΙΡΕΤΟΙ ΠΥΣΔΕ ΕΒΡΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (για 12/04)

2.     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ TΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΥΣΔΕ ΔΡΑΜΑΣ, ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ

3.     ΟΛΜΕ: Ανακοίνωση-Καταγγελία σχετικά με την εγκύκλιο για τον προσδιορισμό κενών-πλεονασμάτων

Στα της συνεδριάσεως τώρα:
Κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο κ. Αποστολακούδη οι πίνακες Α, Β και Γ που απεικονίζουν την κατάσταση των σχολικών μονάδων του νομού και καταγράφουν αριθμητικά αποτελέσματα κενών - πλεονασμάτων, κατά Σχολείο, ομάδες Σχολείων και συνολικά ως Δ/νση Έβρου, αντιστοίχως. Οι πίνακες Α συμπληρώθηκαν από τα σχολεία και βάσει αυτών καταρτίστηκαν από τη Δ/νση οι πίνακες Β και Γ. Οι ομάδες Σχολείων παρουσιάζονται όπως έχουν μεταβληθεί με τη φετινή απόφαση του ΠΥΣΔΕ ( Διαβάστε ΠΥΣΔΕ ΕΒΡΟΥ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 2 της 08/02 στο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΒΡΟΥ ). Οι αρχικοί πίνακες είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Έβρου από την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν αποσταλεί από εμάς σε όλους τους συναδέλφους και στα Σχολεία για παρατηρήσεις και διορθώσεις εσφαλμένων στοιχείων. Η πρωτοτυπία κι εδώ του ΥΠΠΕΘ είναι ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχει η στήλη << εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ >>. Άρα για άλλη μια φορά απαξιώνεται ο ρόλος των ΠΥΣΔΕ και επιχειρείται η δε facto αφαίρεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων τους.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικώς.
Το Συμβούλιο επικύρωσε ( μετά από ορισμένες διορθώσεις δεδομένων σε πίνακες Α κάποιων Σχολείων ) με ψήφους 3-2  τους πίνακες κενών - πλεονασμάτων, μειοψηφούντων των δύο αιρετών.

Στην τοποθέτησή μας αναφέραμε τα εξής:

1.                       Η σύνταξη των πινάκων με τα κενά και τα πλεονάσματα δεν είναι μια «αθώα» διαδικασία, αλλά σχετίζεται άμεσα με την εφαρμοζόμενη πολιτική στην εκπαίδευση. Ιδιαιτέρως από την << έναρξη της κρίσης >>, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου, μια σημαντική και απαραίτητη διοικητική διαδικασία όπως αυτή του υπολογισμού κενών - πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις, που γινόταν επί σειρά ετών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έχει φορτιστεί αρνητικά στη συνείδηση των συν. εκπ/κών, γιατί δεν υπηρετεί την ανάγκη της πραγματικής ( κατά το δυνατόν) αποτύπωσης της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπ/κών, αλλά επιχειρείται μέσω αυτής να κατασκευαστεί μια εικονική και επικοινωνιακή πραγματικότητα στο χώρο της Εκπαίδευσης, ριζικά διαφορετικής από την υφισταμένη. Οι συνομιλητές του ΟΟΣΑ και της <<τρόικας>> επιδιώκουν την έκδοση όσο γίνεται λιγότερων κενών και όσο γίνεται περισσότερων πλεονασμάτων, για να τροφοδοτήσουν την «κινητικότητα», να κλείσουν Σχολεία και τμήματα και να περικόψουν ακόμα περισσότερο τις προσλήψεις αναπληρωτών.

2.             Η <<βιασύνη>> του Υπουργείου για τη διαδικασία υπολογισμού κενών –πλεονασμάτων είναι εντελώς υποκριτική, για τους εξής λόγους: α) Η διαδικασία με την οποία καλούνται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να υπολογίσουν κενά και πλεονάσματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ζητά η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου, στηρίζεται στο ΠΔ 50/96 το οποίο ορίζει σαφώς άρθρο 4 παρ. 3 ότι οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου αποστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και άρθρο 4 παρ. 1 ότι για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων καταρτίζονται μέχρι τις 10 Μαρτίου κάθε σχολικού έτους πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης. Συνεπώς η εγκύκλιος του Υπουργείου έρχεται ήδη αρκετά καθυστερημένα και όπως συνήθως, ζητά απάντηση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. β) Είναι προφανές από τις ελάχιστες μεταθέσεις της περσινής χρονιάς, ότι το Υπουργείο στην υπηρεσία της πιστής εφαρμογής των μνημονίων και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Ο.Ο.Σ.Α., στην πραγματικότητα μεθοδεύει την απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων μεταθέσεως των συναδέλφων μας και τον εγκλωβισμό τους μακριά από τις οικογένειές τους για χρόνια, ίσως και για το σύνολο του εργασιακού τους βίου. Άρα προς τι η επίκληση του <<έγκαιρου προγραμματισμού των μεταθέσεων >>, όταν δεν θα υπάρξουν μεταθέσεις! Η εγκύκλιος του Υπουργείου θα οδηγήσει σε νέα εργασιακή ανασφάλεια, σε νέο στρατό οργανικά υπεραρίθμων συναδέλφων σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες και θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα αποκτήσεως οργανικής σε χιλιάδες συναδέλφους που παραμένουν για χρόνια στο απαράδεκτο καθεστώς εκβιασμού της λεγόμενης <<διάθεσης ΠΥΣΔΕ>>.

3.             Από το 2009 (με την περιβόητη <<εκσυγχρονίστρια>> Διαμαντοπούλου) έως και σήμερα έχουν εφαρμοστεί οι εξής μνημονιακές απο-ρυθμίσεις:
α) Καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν χιλιάδες σχ. μονάδες.
β) Αυξήθηκε το διδακτικό μας ωράριο ( που εφαρμόστηκε στον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων από το 2013 πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος(!) ). Ενδεικτικώς να αναφέρουμε τη <<συνεισφορά>> αυτού του μέτρου στην εμφάνιση μεγάλου αριθμού πλεονασμάτων σε αρκετές ειδικότητες: π.χ. έχουμε 189 ΠΕ02 στο νομό μας, 189 Χ 2 ώρες= 378 επιπλέον ώρες, 378/20 προκύπτουν περίπου 19 κενές θέσεις καθηγητών ΠΕ02 ως αποτέλεσμα, που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τα 7 εμφανιζόμενα << πλεονάσματα>>. Ομοίως έχουμε 45 ΠΕ06 στο νομό μας, 45 Χ 2 ώρες= 90 επιπλέον ώρες, 90/20 προκύπτουν περίπου 5 κενές θέσεις καθηγητών ΠΕ06 ως αποτέλεσμα, που υπερκαλύπτουν τα εμφανιζόμενα 4 << πλεονάσματα>>.
γ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα εκτινάχθηκε στους 27 συν 10%. . Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι: o αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια.
δ) Οι αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων σε συνδυασμό με την κατάργηση του 3ώρου των υπευθύνων εργαστηρίων (ο περίφημος <<κόφτης>> Φίλη). Μόνο στο νομό μας οι συνέπειες αυτού του <<κόφτη>> ήταν 50 περίπου θέσεις εκπ/κών!
ε) Η μείωση ειδικοτήτων και τομέων στην ΤΕΕ
στ) Οι εγκύκλιοι για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, καθώς και για τις κατευθύνσεις και τις Ο.Π. στα ΓΕΛ
ζ) Οι εγκύκλιοι για τα ξενόγλωσσα τμήματα
η) Οι αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ)
θ) Ο ενδιάμεσος χαρακτηρισμός παρακολουθούντων των ΕΠΑΛ
ι) Η συνεχιζόμενη μη εφαρμογή των παιδαγωγικών ρυθμίσεων μείωσης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
ια) Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς, με χαριστική βολή την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν κι εξακολουθούν να δημιουργούν <<δεξαμενές>> τεχνητών πλεονασμάτων σε εκπ/κό προσωπικό.

4.                       Σε ορισμένες ειδικότητες ( ΠΕ05, 06, 07, 08, 11, 19-20 ) θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι ανάγκες της Α/θμιας Εκπ/σης κατά το προσεχές σχολικό έτος. Έτσι θα εμφανιζόταν λιγότερα πλεονάσματα ή αλλού κενά.

Εξ αιτίας των παραπάνω καταψηφίζουμε τους πίνακες κενών - πλεονασμάτων.

Οι αιρετοί της
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΒΡΟΥ

Δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία τεχνητών υπεραριθμιών

Δεν θα γίνουμε αρωγοί στα σχέδια Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ

Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις αντιεκπαιδευτικές τους πολιτικές

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

α) Θα βρείτε τους πίνακες Α Β και Γ, όπως κατατέθηκαν από τη Δ/νση στη συνεδρίαση,


β) Θα βρείτε τους διορθωμένους πίνακες Α και τον τελικό πίνακα Γ


γ) Στα στοιχεία των σχολείων των πινάκων Α, στους οργανικά ανήκοντες εκπ/κούς συμπεριλαμβάνονται και οι προσωρινά τοποθετημένοι με οποιονδήποτε τρόπο. Στα 45 Σχολεία δεν περιλαμβάνονται: Το Μουσικό Γ/σιο Αλεξ/πόλεως για το οποίο η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο και οι μονάδες Ειδικής Αγωγής (2 ΕΕΕΕΚ και 2 Ειδικά Επαγγελματικά Γ/σια).

δ) Εάν κάποιος συνάδελφος διαπιστώσει λάθη ή ανακρίβειες παρακαλούμε να επικοινωνήσει για διόρθωση.

ε) Αφού επεξεργαστούμε τα υπάρχοντα στοιχεία, σύντομα θα δημοσιεύσουμε πίνακες χρήσιμους για τις επόμενες διαδικασίες υπηρεσιακών μεταβολών.

Θέμα 2ο :

Ομοίως με το 1ο Θέμα.
Κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο κ. Αποστολακούδη οι εξής πίνακες:

α) Ο πίνακας Οργανικών Κενών ΣΜΕΑΕ, που περιλαμβάνει το Ειδικό Επαγγελματικό Γ/σιο Ορεστιάδος, το Ειδικό Επαγγελματικό Γ/σιο Αλεξ/πόλεως καθώς και τα τμήματα Ένταξης σε διάφορα Γ/σια του νομού. Είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Έβρου από την προηγούμενη εβδομάδα και είχε αποσταλεί από εμάς σε όλους τους συναδέλφους και στα Σχολεία για παρατηρήσεις και διορθώσεις εσφαλμένων στοιχείων.

β) Ο τελικός πίνακας Οργανικών Κενών ΕΕΕΕΚ και ΣΜΕΑΕ που παρουσιάζει το άθροισμα των δεδομένων από τα 2 ΕΕΕΕΚ του νομού ( το ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδος και το ΕΕΕΕΚ Αλεξ/πόλεως ) και τα εξαγόμενα αποτελέσματα του προηγουμένου πίνακα του εδαφίου (α).

Ο πίνακας του εδαφίου (α) προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία των σχετικών Σχ. μονάδων. Στον πίνακα του εδαφίου (β) οι οργανικές θέσεις όσον αφορά τα ΕΕΕΕΚ έχουν συσταθεί κατά το παρελθόν με ΦΕΚ από το Υπουργείο.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικώς.
Το Συμβούλιο επικύρωσε με ψήφους 4-1 τους πίνακες κενών – πλεονασμάτων.

Μειοψήφησα για τους ίδιους λόγους όπως στο 1ο Θέμα.

Θέμα 3ο :

Αποφασίστηκαν οι παρακάτω υπηρεσιακές μεταβολές:

α) Η συν. Κυριακίδου Παναγιώτα ΠΕ09 με Υπουργική απόφαση, σε εκτέλεση δικαστικής αποφάσεως, διορίστηκε αναδρομικώς από το 2006 στην Α περιοχή μεταθέσεως του νομού. Τοποθετείται προσωρινώς στο 3ο ΓΕΛ Αλεξ/πόλεως. Σε επομένη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ θα αποφασιστεί και η οργανική θέση που θα καταλάβει (εάν προκύπτει τέτοια δυνατότητα από τα υπηρεσιακά στοιχεία των ετών 2006-2016 ).

β) Η συν. Καπετανίδου Μαρία ΠΕ18.12 ( επιστροφή από άδεια ) τοποθετείται στο 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδος για 7 ώρες διδασκαλία και 11 ώρες άσκηση διοικητικού έργου εβδομαδιαίως.

Θέμα 4ο :

Χορηγήθηκε άδεια στον παρακάτω συνάδελφο:

Κεφάλας Δημήτριος, ΠΕ04.02, για τον ΕΦΕΤ



Με συναδελφικούς - αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΚΟΥΣΙΝΙΔΗΣ XAΡΙΛΑΟΣ (ΧΑΡΗΣ) κινητό: 6937032925 και e-mail: xkousini@gmail.com
ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ
ΠΥΣΔΕ Ν. ΕΒΡΟΥ και ΑΠΥΣΔΕ ΠΕΡΙΦ.ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΔΕΜΕΡΔΕΣΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ κινητό: 6937271637 και e-mail: gdemeragon08@gmail.com
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ Ν.ΕΒΡΟΥ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΒΡΟΥ http://agonsysp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: