Το παρόν σημείωμα έχει σκοπό να αναδείξει τις πρακτικές δυσκολίες που δημιουργούνται κατά την εύρεση του πλήθους των υπεράριθμων εκπαιδετικών ανά ειδικότητα σε κάθε σχολείο. Τα προβλήματα γίνονται πιο σύνθετα στις «βασικές» ειδικότητες (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04).
Πρόβλημα 1ο: Ας υποθέσουμε ότι ένα Γυμνάσιο έχει 12 τμήματα (4 τμήματα σε κάθε τάξη) και ότι έχουν οργανική θέση 3 μαθηματικοί (χάριν ευκολίας ας θεωρήσουμε ότι ο καθένας θα έχει ωράριο 18 ωρών). Το ερώτημα είναι: υπάρχει υπεραριθμία μαθηματικού; (Σημειώνεται ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα προβλέπει 4 ώρες μαθηματικά την εβδομάδα σε κάθε τάξη, επομένως το συγκεκριμένο γυμνάσιο διαθέτει 4 x 12 = 48 ώρες μαθηματικών)
Λύση 1η: Οι δύο μαθηματικοί καλύπτουν συνολικά 2 x 18 = 36 ώρες, άρα για τον τρίτο μαθηματικό απομένουν 46 – 36 = 10 ώρες που δεν καλύπτουν το 75% του ωραρίου του και αν δεν μπορεί να αναλάβει κάποιο άλλο μάθημα (2η ανάθεση) χαρακτηρίζεται υπεράριθμος.
Λύση 2η (με πιο προσεκτική ματιά): Ο καθένας από τους 2 μαθηματικούς του σχολείου δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερα από 4 τμήματα του σχολείου (4 x 4 = 16 ώρες, αν αναλάμβανε 5 τμήματα τότε θα έκανε 5 x 4 = 20 ώρες, δύο παραπάνω από το ωράριό του). Άρα ο καθένας από τους δύο μαθηματικούς μπορεί/πρέπει να καλύψει το ωράριό του με κάποιο άλλο (2ωρο) μάθημα, γα παράδειγμα γεωγραφία (2η ανάθεση). Επομένως, για τον τρίτο μαθηματικό απομένουν 12 – 2 x 4 = 4 τμήματα, δηλαδή 4 x 4 = 16 ώρες, που σημαίνει ότι υπερκαλύπτει το 75% των ωρών του και επομένως δεν χαρακτηρίζεται υπεράριθμος.
Πρόβλημα 2ο: Ας υποθέσουμε ότι σε ένα σχολείο δύο εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (για παράδειγμα ένας μαθηματικός και ένας χημικός) προσπαθούν να συμπληρώσουν το 75% του ωραρίου τους, ώστε να μη κριθούν υπεράριθμοι. Ας θεωρήσουμε ότι υπάρχει προς διάθεση ένα μόνο τμήμα γεωγραφίας (δεύτερη ανάθεση και για τους δύο). Ποιος από τους δύο θα πρέπει να αναλάβει αυτό το τμήμα, ώστε να αποφύγει να χαρακτηριστεί υπεράριθμος;
Πρόβλημα 3ο: Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των τμημάτων του κάθε σχολείου για την επόμενη σχολική χρονιά; Πώς υπολογίζονται το πλήθος των τμημάτων κατευθύνσεων στο λύκειο; Υπολογίζεται το πλήθος των μαθητών και διαιρούνται ανά τάξη (και ανά κατεύθυνση αντίστοιχα) σε τμήματα 30 μαθητών; Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ή γίνεται κατά βούληση;
Τα τρία παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα παρόμοια αναδεικνύουν την δυσκολία στο χαρακτηρισμό υπεράριθμου εκπαιδευτικού. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο θεωρητικά, αλλά πιθανόν να αποτελέσουν τον λόγο που κάποιος συνάδελφος θα υποστεί μία δυσμενή μετάθεση μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Για να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τέτοιου τύπου προβλήματα οφείλουν οι αιρετοί (εκπροσωπώντας ουσιαστικά τους συναδέλφους που θίγονται) να γνωρίζουν τη νομοθεσία και να πιέζουν προς την κατεύθυνση που συμφέρει τον εκάστοτε συνάδελφο.
Ανδρέας Λύκος - Μαθηματικός
Πηγή: alfavita
Πηγή: alfavita
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου