Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2014-2015: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Βιολογία Α΄ Τάξης Ημερησίου Γυμνασίου

Διδακτέα ύλη – Διαχείριση Διδακτέας ύλης

Με βάση το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη Βιολογία της Α΄ τάξης του Γυμνασίου, η οποία διδάσκεται δύο (2) ώρες την εβδομάδα, προτείνεται η ακόλουθη διδακτέα ύλη από το διδακτικό εγχειρίδιο (βιβλίο μαθητή «Βιολογία Α΄ Γυμνασίου» των Μαυρικάκη Ε., Γκούβρα Μ. και Καμπούρη Α.):

Κεφάλαιο 1: Η Οργάνωση της ζωής
Κεφάλαιο 5: Στήριξη και Κίνηση
Κεφάλαιο 2: Πρόσληψη ουσιών και Πέψη
(Αμέσως μετά την ενότητα 2.1 -Φωτοσύνθεση- να διδαχθεί η εισαγωγή του κεφαλαίου 4 και η ενότητα 4.2- Η αναπνοή στα φυτά)
Κεφάλαιο 3: Μεταφορά και αποβολή ουσιών
Κεφάλαιο 4: Αναπνοή ( Ενότητα 4.4 Η Αναπνοή στον άνθρωπο)
Κεφάλαιο 7: Ερεθιστικότητα

Αναλυτικότερα, στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται τα κεφάλαια με τη σειρά που προτείνεται να ακολουθηθεί κατά τη διδασκαλία τους, οι ενότητες που θα διδαχτούν, οι παρατηρήσεις/διδακτικές οδηγίες για κάθε ενότητα και οι ώρες που προτείνεται να διατίθενται για τη διδασκαλία τους.
Κεφάλαιο
Διδακτέα ύλη
Παρατηρήσεις/Διδακτικές Οδηγίες



1. Η οργάνωση της ζωής
1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών
1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
1.3 Η οργάνωση των πολυκύτταρων οργανισμών

Κατά την κρίση του εκπαιδευτικού μπορεί να δίνεται μικρότερη έμφαση σε επιμέρους χαρακτηριστικά των οργανισμών και να αναδεικνύεται η σχέση των μορφολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών .
Προτείνεται να πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές ασκήσεις (1 και 2) μικροσκοπικής παρατήρησης φυτικών και ζωικών κυττάρων.
Προτείνεται να μη δίνεται έμφαση στη λεπτομερή περιγραφή των κυτταρικών οργανιδίων. Η αναφορά στο ρόλο του πυρήνα, της κυτταρικής μεμβράνης, του κυτταροπλάσματος, των χλωροπλαστών και των μιτοχονδρίων είναι αρκετή, για να εξυπηρετήσει και την κατανόηση των λειτουργικών διαφορών μεταξύ φυτικών και ζωικών οργανισμών.





5 Στήριξη και Κίνηση
5.1 Η στήριξη και κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς.
5.2 Η στήριξη στα φυτά.
5. 4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου.

Θα πρέπει να τονίζεται η σημασία της ισορροπημένης διατροφής στον άνθρωπο για την εξασφάλιση της υγείας του σκελετού και των μυών μας, αλλά και η συμβολή της φυσικής άσκησης και η προσοχή για την αποφυγή τραυματισμών του σκελετού μας.



2. Πρόσληψη ουσιών και πέψη




και εισαγωγή κεφαλαίου 4
με την ενότητα
4.2 Η αναπνοή στα φυτά

Εισαγωγή
2.1 H παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά- Η φωτοσύνθεση.

Εισαγωγή κεφαλαίου 4 και ενότητα 4.2 Η αναπνοή στα φυτά


















2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο.
Προτείνεται να δοθεί έμφαση στη διδασκαλία της φωτοσύνθεσης και στη σημασία της για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.
Προτείνεται να πραγματοποιηθεί η εργαστηριακή άσκηση 4 ( Η σημασία του φωτός για τη φωτοσύνθεση).
Προτείνεται στο σημείο αυτό να διδαχθεί η εισαγωγή του Κεφαλαίου 4 και η ενότητα 4.2 . Η εισαγωγή του κεφαλαίου 4 σε αυτό το σημείο γίνεται, ώστε οι μαθητές να: α) συνδέσουν την πρόσληψη της τροφής με τον τρόπο που αυτή εξασφαλίζει ενέργεια στον οργανισμό , β) να διακρίνουν την αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού από την κυτταρική αναπνοή με την οποία παράγεται ενέργεια και γ) να συσχετίσουν τη φωτοσύνθεση με την αναπνοή ως τις δύο διαδικασίες με τις οποίες παράγεται και καταναλώνεται οξυγόνο αντίστοιχα. Ενδείκνυται η χρήση κατάλληλου- εγκεκριμένου ψηφιακού υλικού για την καλύτερη κατανόηση των δύο παραπάνω εννοιών, οι οποίες αναφέρονται στον μικρόκοσμο και δεν έχουν εμπειρικές αναφορές.

Προτείνεται να δίνεται έμφαση στη σχέση της διατροφής με τη διατήρηση της υγείας και να αναδεικνύεται η αξία της «Μεσογειακής διατροφής».










3. Μεταφορά και αποβολή ουσιών.

Εισαγωγή








3.2 Η μεταφορά και αποβολή ουσιών στα φυτά




3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Η «Εισαγωγή» αναφέρεται στη μεταφορά ουσιών στο κυτταρικό επίπεδο και κρίνεται σκόπιμο να διδάσκεται οπωσδήποτε πριν τη διδασκαλία της ενότητας που αφορά τη συγκεκριμένη λειτουργία στον άνθρωπο, κάνοντας παραλληλισμούς σε σχέση με τη σκοπιμότητά της τόσο σε επίπεδο κυττάρου όσο και σε επίπεδο οργανισμού.

Η μεταφορά και αποβολή ουσιών στα φυτά, προτείνεται να συνδυαστεί με εργαστηριακή άσκηση μικροσκοπικής παρατήρησης επιδερμίδας φύλλου - στομάτων. Η αναφορά στη διαπνοή και ο ρόλος της για τις λειτουργίες της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής στα φυτά, ολοκληρώνει τη μελέτη των δύο αυτών σημαντικών βιολογικών φαινομένων.
Προτείνεται η πραγματοποίηση της εργαστηριακής άσκησης 5 (Η μεταφορά ουσιών στα φυτά).

Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης συστημάτων μεταφοράς ουσιών στον άνθρωπο, αλλά και στους παράγοντες που επηρεάζουν την καλή λειτουργία και συνεργασία των συστημάτων αυτών.



4. Αναπνοή

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο
Κατά τη διδασκαλία της ενότητας αυτής θα πρέπει να αναδεικνύεται η συμβολή του τρόπου και των συνθηκών ζωής του σύγχρονου ανθρώπου (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση) στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού του συστήματος και οι επιπτώσεις τους στην υγεία (εμφύσημα, βρογχίτιδα κτλ.).
Προτείνεται η πραγματοποίηση της εργαστηριακής άσκησης 14 (Οι επιδράσεις της άσκησης στο ρυθμό της αναπνοής).



7. Ερεθιστικότητα
Εισαγωγή
7.4 Το νευρικό σύστημα του ανθρώπου
Προτείνεται να δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της σημασίας επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων δομών στο πλαίσιο ενός οργανισμού για τον καλύτερο συντονισμό των επιμέρους λειτουργιών.
Προτείνεται να δίνεται έμφαση στη διάκριση των δύο τρόπων με τους οποίους μεταβιβάζονται μηνύματα στον ανθρώπινο οργανισμό (με τη βοήθεια ορμονών και με τη μορφή νευρικών μηνυμάτων).
Η έμφαση που προτείνεται να δοθεί στις λειτουργίες της ζωής σε σχέση με τον άνθρωπο επιλέχθηκε με δεδομένο ότι οι μαθητές δεν έχουν άλλη ευκαιρία στη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να μελετήσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζωή τους.


Προτείνεται η διδασκαλία να ενισχυθεί με τη χρήση εγκεκριμένων λογισμικών (Βιολογία A΄-Γ΄ Γυμνασίου), καθώς και με τη χρήση ψηφιακού υλικού από αντίστοιχους ιστότοπους (www.dschool.edu.gr).

Βιολογία Α΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου

Να μη διδαχτούν τα κεφάλαια 5, 6 και 7. Κατά τη διδασκαλία επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του και στην καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών για τη διατήρησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: