Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Ταλιμπάν της αξιολόγησης» κατά μάχιμων εκπαιδευτικών

Οι ενώσεις διευθυντών εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων ζήτησαν και πέτυχαν να κρατήσουν ζωντανή τη διαδικασία της «αξιολόγησης» όμως «το σίριαλ με τις παρατάσεις των ημερομηνιών εφαρμογής της αξιολόγησης, τονίζει η ΟΛΜΕ, πλησιάζει στο τέλος του | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εδώ και λίγους μήνες οι διαδικασίες (αυτο)αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κοντεύουν να γίνουν ο κυριότερος μοχλός διαμόρφωσης της εσωτερικής ζωής του σχολείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σχολική εκπαίδευση, στους εκπαιδευτικούς και στη μαθησιακή διαδικασία. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες σχολικές μονάδες και χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους και δηλώνουν ότι, με κάθε κόστος, δεν θα γίνουν συνένοχοι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολικές μονάδες και να εξοστρακίσει χιλιάδες μαθητές και δασκάλους.
Και ενώ, παρ' όλες τις πιέσεις και τους εκφοβισμούς, η κακόφημη αξιολόγηση «σκοντάφτει» συνεχώς στα εμπόδια των εκπαιδευτικών και παρότι αναγκάζεται το υπουργείο Παιδείας να αλλάζει συνέχεια τις τελικές ημερομηνίες, με δύο ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η «Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης» και η «Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων» επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ανοιχτές και ενεργές τις πλατφόρμες καταχώρισης των αξιολογήσεων.
Μία ακόμη παράταση
Η νεοσύστατη Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης ενημερώνει ότι «με κύριο αίτημα την παράταση της αξιολόγησης, λόγω των εκλογών, αντιπροσωπεία της Ενωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας», ενώ η Ενωση Σχολικών Συμβούλων δεν παραλείπει να μας ενημερώσει ότι «η πλατφόρμα για την καταχώριση των αξιολογήσεων δεν θα κλειδώσει στις 17 Ιανουαρίου, αλλά θα παραμείνει ανοικτή για μετά τις εκλογές, όπως [τους] διαβεβαίωσαν και από το ΙΕΠ».
Και, ω του θαύματος, το υπουργείο Παιδείας, που έχει ερμητικά κλειστά τα μάτια και τα αυτιά στα αιτήματα των μάχιμων εκπαιδευτικών και των σωματείων τους, αποδέχτηκε την πρόταση να μείνουν ανοιχτές οι πλατφόρμες «μέχρι νεωτέρας οδηγίας»! Ακόμη μία παράταση δηλαδή, ίσως και η τελευταία, στο μεγάλο σίριαλ των συνεχόμενων παρατάσεων, στις οποίες κατέφευγε το υπουργείο Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά στο αδιέξοδο που προκαλούσαν οι σθεναρές αντιστάσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Αντί οι παραπάνω φορείς να σεβαστούν, σιωπώντας τουλάχιστον, τον σκληρό αγώνα για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο που δίνει η ζωντανή εκπαίδευση, έχουν το θράσος να επιμένουν στη διαφύλαξη της κακόφημης αξιολόγησης! Ως θέμα αιχμής γι' αυτούς παραμένει ο... εαυτός τους και η θέση τους. Ούτε μία κουβέντα για τους μαθητές, για το ρημαγμένο σχολείο, για τον εκπαιδευτικό-λάστιχο. Ούτε λέξη για τα χιλιάδες κενά, για τα φορτωμένα τμήματα, για τη γνώση που ξεθωριάζει. Ούτε μια κουβέντα. Σαν να είναι ξένοι με τις αγωνίες και τους αγώνες της εκπαίδευσης. Ή μήπως είναι;
Δεν ξεχνούν
Η Εκπαιδευτική Παρέμβαση του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό, τονίζει ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών «ξέρει καλά ποιοι είναι οι κύριοι. Είναι αυτοί που έδωσαν με πάθος και επιμονή τη μάχη για την υποδούλωση των εκπαιδευτικών, αυτοί που δεν ντράπηκαν να μπουν στα σεμινάρια του υπουργείου εν μέσω δακρυγόνων, μέσα σε πούλμαν και ταξί, πηδώντας μάντρες και κάγκελα, αυτοί που έφταναν μπροστά στα μπλόκα των εκπαιδευτικών και επιχειρούσαν να τα διεμβολίσουν αυτοεξευτελιζόμενοι, παριστάνοντας τους περαστικούς και τους γείτονες. Περιπτώσεις διαφοροποιήσεων, έστω ελάχιστων, υπήρξαν και μπορούν να υπάρξουν ακόμα. Αλλωστε, όσοι και όσες διαφωνούν με τα παραπάνω όργανα και την απαράδεκτη στάση τους έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία της δημόσιας διαφοροποίησης, ειδάλλως, κάθε σιωπή είναι και συνενοχή».
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Καλλιθέας-Μοσχάτου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι καριερίστες και οι εξωνημένοι, οι ταλιμπάν της αξιολόγησης, θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Δεν έχουν καμιά θέση οι κύριοι και οι κυρίες στα σωματεία μας, δεν είναι συνάδελφοί μας άλλωστε, αλλά επίδοξοι επιθεωρητές μας. Η απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. της ΔΟΕ για διαγραφή τους από τα σωματεία είναι σε πλήρη ισχύ και πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους Συλλόγους Π.Ε.».
Οπως επισημαίνουν ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης και ο Ηλίας Σμήλιος, μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, «οι φανατικοί της αξιολόγησης, όσοι έχτισαν τα όνειρά τους πάνω στα συντρίμμια του δημόσιου σχολείου, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν». Παράλληλα, ο Γιώργος Δεμερδεσλής και ο Χρίστος Σόφης, γραμματέας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αντίστοιχα, τονίζουν ότι «το σίριαλ με τις παρατάσεις των ημερομηνιών εφαρμογής της αξιολόγησης πλησιάζει στο τέλος του, η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία ηττημένη ιδεολογικά, πολιτικά και παιδαγωγικά, το μόνο που απομένει είναι και η οριστική κατάργηση του θεσμικού πλαισίου, η οριστική δηλαδή και αμετάκλητη δικαίωση του αγώνα των εκπαιδευτικών».
Κάτσικας Χρήστος
http://www.efsyn.gr/arthro/talimpan-tis-axiologisis-kata-mahimon-ekpaideytikon

Δεν υπάρχουν σχόλια: