Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κραυγή αγανάκτησης από γονείς δυσλεκτικών μαθητών στα ΕΠΑΛ Σάμου

Κραυγή αγανάκτησης από γονείς δυσλεκτικών μαθητών στα ΕΠΑΛ Σάμου


Σάμος
Οργή και αγανάκτηση νιώθουν οι γονείς των δυσλεκτικών μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων Σάμου, λόγω της απόρριψης του αιτήματός τους προς το υπουργείο Παιδείας να δώσουν οι φυσικώς αδύνατοι υποψήφιοι πανελλήνιες εξετάσεις εκεί, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν στην Αθήνα και να επιβαρυνθούν με δυσβάσταχτα για την εποχή έξοδα, που ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα δύο ΕΠΑΛ Σάμου υπάρχουν πέντε δυσλεκτικοί μαθητές και ένας στην Ικαρία. Ζητούν, λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης, να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο Σάμου, τη στιγμή μάλιστα που οι αντίστοιχοι μαθητές των Γενικών Λυκείων εξετάζονται εκεί, δίχως να χρειάζεται να υποστούν όλη αυτή τη ταλαιπωρία, συνυπολογίζοντας και τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στην Αθήνα.

«Η κατηγορία των μαθητών που εξετάζονται προφορικά, οι φυσικώς αδύνατοι δηλαδή, που είναι πιστοποιημένοι και έχουν γνωμάτευση από τα κέντρα Διαφοροποίησης και Διάγνωσης Ικανοτήτων, έχουν το δικαίωμα να δώσουν ενδοσχολικές ή πανελλήνιες εξετάσεις με προφορικό τρόπο» εξηγεί ο διευθυντής του Μαυρογένειου ΕΠΑΛ Σάμου, Ευάγγελος Τσεσμελής, μιλώντας στο in.gr.
«Από το 2006 οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ όλης της επικράτειας πρέπει να πηγαίνουν σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν μόνο σε δύο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο κ. Τσεσμελής και προσθέτει ότι «οπότε, τα παιδιά της νησιού μας πρέπει να φύγουν από τη Σάμο και να πάνε στην Αθήνα, με το λιγότερο κόστος που προκύπτει για ένα γονέα να είναι τα 1.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας τη ψυχολογική φόρτιση που υφίσταται ο υποψήφιος».
Όσον αφορά την αρνητική απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο αίτημα για τη μη μεταφορά των μαθητών, σημειώνει πως δεν υπάρχει σύνδεση των πανελληνίων εξετάσεων με το απολυτήριο των ΕΠΑΛ, ενώ οι αντίστοιχες εξετάσεις των αποφοίτων γενικού λυκείου συνδέονται με το απολυτήριο, με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση των γονιών ή εξέταση των δυσλεκτικών παιδιών στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο.
«Γι' αυτό, λοιπόν, ο δυσλεκτικός μαθητής του ενιαίου λυκείου δίνει εξετάσεις στον τόπο διαμονής του, ενώ ο αντίστοιχος μαθητής των ΕΠΑΛ στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Λόγου χάρη, οι δυσλεκτικοί μαθητές του Ενιαίου Λυκείου στην Ικαρία που θα εξεταστούν στη Σάμο, θα αποζημιωθούν οικονομικά για τα έξοδά τους, ενώ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ δεν ισχύει κάτι ανάλογο, κι ας αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα» καταλήγει.
Απεγνωσμένοι οι γονείς
Ο Νεκτάριος Ζαβουδάκης είναι γονιός φυσικώς αδυνάτου υποψηφίου και λόγω της αδυναμίας του να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής του ιδίου και του παιδιού του στην Αθήνα, αναγκάστηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για να εξεταστεί ο γιος του γραπτώς στις πανελλαδικές.
«Η αναγκαστική μεταφορά των δυσλεκτικών παιδιών έχει ως αποτέλεσμα να στερεί τη δυνατότητα αυτών των μαθητών να δώσουν εξετάσεις, αφού υπάρχουν μεγάλες χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στα μαθήματα που εξετάζονται τα παιδιά, μεγενθύνοντας τα έξοδα» τονίζει και προσθέτει πως «είναι τέσσερα μαθήματα, τα οποία συγκεκριμένα για τη περίπτωση του γιου μου είναι 18 και 22 Μαΐου και μετά 3 και 5 Ιουνίου, συν του ότι πρέπει να έρθουμε στην Αθήνα λίγες μέρες νωρίτερα.
» Οπότε, εμείς είτε πρέπει να μείνουμε 25 μέρες στην Αθήνα είτε θα πρέπει να επιστρέψουμε στη Σάμο και να ξαναπάμε στην Αθήνα για δεύτερη φορά, πληρώνοντας ουσιαστικά τέσσερα εισιτήρια έκαστος, αντί για δύο. Αυτή τη στιγμή ποιος γονιός έχει τη δυνατότητα να δώσει 1.200 με 1.500 ευρώ για να ανεβοκατεβαίνει στην Αθήνα;» διερωτάται.
Ο κ. Ζαβουδάκης τονίζει πως το υπουργείο Παιδείας τον στέλνει από τον Άννα στον Καϊάφα, ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν οι αντίστοιχοι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου να δίνουν προφορικές εξετάσεις στο εξεταστικό κέντρο του νησιού, ενώ τα δυσλεκτικά παιδιά του ΕΠΑΛ να αναγκάζονται να μεταφερθούν στην Αθήνα.
«Αυτή είναι κραυγή αγανάκτησης από ένα γονιό που υπέγραψε να δώσει το παιδί του γραπτά, αν και δυσλεκτικό, γιατί δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα για τη μεταφορά και διαμονή του στην Αθήνα. Τη στιγμή, μάλιστα, που δίνεται η ευκαιρία στο παιδί μου να προσπαθήσει για μια καλύτερη ζωή, κάποιοι του τη στερούν» τονίζει.
Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: