Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Βρήκαν τον τάφο της Νεφερτίτη;

Μυστική πύλη για τον τάφο της Πριγκίπισσας Νεφερτίτης ανακάλυψε Άγγλος αρχαιολόγος

Βρετανός ερευνητής ισχυρίζεται ότι βρήκε το χαμένο τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη.

Ο Nicholas Reeves, Άγγλος αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μία μυστική είσοδο η οποία οδηγεί έξω από τον ταφικό θάλαμο του Τουτανχαμών

Το εσωτερικό του τάφου του Τουταγχαμών

Πίσω από αυτό το πέρασμα, πιστεύει, ότι βρίσκεται ο τάφος της Νεφερτίτης, της βασίλισσας η οποία ήταν διάσημη για την ομορφιά της.
Η ανακάλυψη έγινε μετά από την ανάλυση σάρωσης υψηλής ευκρίνειας των τειχών του τάφου του Τουταγχαμών στην κοιλάδα των Βασιλέων.


Τι κρύβεται εκεί κάτω;
Οι εικόνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της daily mail, της σάρωσης παρουσιάστηκαν από το Factum Arte, μία ομάδα η οποία δημιούργησε ένα μεγάλο αντίγραφο του τάφου του Τουτανχαμών για τους τουρίστες.

Dr Reeves describes how he uncovered the 'ghosts' of two portals that tomb builders blocked up (shown in yellow on the right). One, he says, is a storage room, and the other the tomb of Nefertiti (bust pictured left)

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Amarna Royal Tombs Project ο Dr Reeves περιγράφει πως αποκαλύφθηκαν τα "φαντάσματα" από τις δύο πύλες, τις οποίες είχαν μπλοκάρει οι κατασκευαστές των τάφων.

Pictured is the the decorated north wall of Tutankhamun's burial chamber, behind which Dr Reeves believes is another, more lavish burial chamber belonging to Nefertiti

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμή της λατρείας του Θεού Ατόν . Η Νεφερτίτη και ο σύζυγος της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).
Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για το μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη».
Είχε πολλούς τίτλους. Για παράδειγμα, στο χώρο λατρείας Καρνάκ βρέθηκαν οι επιγραφές: η Κληρονόμος, η Αγαπητή, Κυρά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Σύζυγος του Μεγάλου Βασιλιά, Κυρά των Δύο Χωρών και άλλες.


Dr Reeves believes the pharaoh's room was simply an afterthought, describing it as a 'corridor-style tomb-within-a-tomb'. Pictured is its entrance

Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου. Η προτομή της είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Η φιλοτέχνησή του αποδίδεται στον γλύπτη Τούθμωσι και βρέθηκε στο εργαστήριό του. Η κατασκευή της προτομής δείχνει χαρακτηριστικά την κατανόηση που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις διαστάσεις του ανθρώπινου προσώπου.

The following radar scan, right, shows what lies behind the paint on this section of the wall of Tuttankhamun's tomb.

Το 1912, ο Γερμανός Αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόχαρτ ανακάλυψε στην Ακενατόν, στα ερείπια της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωσι, την προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης, ένα πραγματικό αριστούργημα της Αιγυπτιακής τέχνης.

Ο Λούντβιχ Μπόρχαρντ χρησιμοποίησε δόλο για να εξαγάγει παράνομα λαθραία και να κερδίσει για χάρη της Γερμανίας, την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, το πιο γοητευτικό πορτρέτο της αιγυπτιακής τέχνης.

Όταν το 1913 η Γερμανία και η Αίγυπτος είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν δίκαια τα ευρήματα, ο Μπόρχαρντ καταχώρισε μεν στη λίστα την προτομή της Νεφερτίτης, αλλά περιέγραψε το γλυπτό ως ευτελούς αξίας, φτιαγμένο από γύψο. Έδειξε μια καθόλου κολακευτική φωτογραφία και το έκρυψε σε ένα κουτί.

Αρχαιολόγος... μπαγαπόντης

Το έγγραφο αυτό που έχει προκαλέσει σάλο, βρέθηκε στο Οριένταλ Ινστιτούτο της Γερμανίας και περιγράφει τη συνάντηση του Μπόρχαρντ με κάποιον Αιγύπτιο επιθεωρητή αρχαιοτήτων. Ωστόσο, από το ημερολόγιο Μπόρχαρντ φαίνεται πως εκείνος γνώριζε την πραγματική αξία του γλυπτού. Έγραφε: «Είναι απίστευτο. Πρέπει να το δεις με τα μάτια σου».

πλευρική έμπροσθεν άποψη του αγαλματιδίου
Αγαλματίδιο της Νεφερτίτηςβρέθηκε το 1920, Αγοράστηκε από τον Τζέιμς Σάιμον, ο οποίος το δώρισε στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου

ΠΗΓΕΣ:
http://www.alfavita.gr/ 

www.academia.edu/14406398/The_Burial_of_Nefertiti_2015_

http://www.economist.com/news/books-and-arts/21660503-tantalising-clue-location-long-sought-pharaonic-tomb-what-lies-beneath

http://www.visualphotos.com/

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=2428775

el.wikipedia.org/wiki/Αγαλματίδιο_της_Νεφερτίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: