Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

6000 προσφυγόπουλα θα μπουν στα δημόσια σχολεία της Δανίας από φέτος, κι ας μην μιλούν τη γλώσσα



Καθώς οι μαθητές σε ολόκληρη τη Δανία επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα, πολλοί θα γνωρίσουν νέους συμμαθητές οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να μιλούν δανέζικα.
Σε τουλάχιστον 23 δήμους, αξιωματούχοι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα παιδιά των προσφύγων απευθείας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη μάθει την τοπική γλώσσα.
Το δίκτυο TV2 ρώτησε υπαλλήλους σε 98 δήμους της Δανίας σχετικά με τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Από τους 75 δήμους που ανταποκρίθηκαν, 23 από αυτούς είπαν ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πρέπει να τοποθετούνται σε κανονικές τάξεις και όχι σε ειδικές εισαγωγικές σειρές μαθημάτων που έχουν φτιαχτεί στο παρελθόν. Μια επιπλέον σειρά από δήμους, δήλωσε ότι εξετάζουν κι αυτοί το ζήτημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι του σχολείου, δήλωσαν ότι η ειδική γλωσσική κατάρτιση και άλλες πρωτοβουλίες  θα είναι στη διάθεση των παιδιών των προσφύγων, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει η Δανέζικη Ένωση Δασκάλων (Danmarks Lærerforening) να επικρίνει τα σχέδια, καθώς θεωρούν ότι η έξτρα προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στα παιδιά που δεν μιλούν δανέζικα, θα στερήσει από τα παιδιά που ήδη ξέρουν τη γλώσσα.
Παρόλα αυτά, δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι η γνωριμία και η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στο σύστημα παιδείας, όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνει, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα στο μέλλον.
Υπολογίζεται, ότι 6000 προσφυγόπουλα θα μπουν στο δημόσιο σύστημα παιδείας φέτος.

http://www.hitandrun.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: