Η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, προτείνει:
H Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε την ελληνική Επανάσταση, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες/αυτοκρατορίες ήταν αμήχανες, αν όχι εναντίον μας. Στην αναγνώριση προχώρησε « ο πρόεδρος του Χαητίου
Ιωάννης Πέτρος Βογέρ» (Ζαν Πιερ Μπουαγιέ) απαντώντας με ενθουσιασμό και ιστορικώς ακριβή λόγια, που είναι σαν να γράφτηκαν μόλις χτες, στην επιστολή την οποία του είχε απευθύνει ο Αδαμάντιος Κοραής. Αναφέρεται επίσης ότι η Αϊτή έστειλε στην Ελλάδα 100 εθελοντές πολεμιστές, που δυστυχώς χάθηκαν κατά το ταξίδι, καθώς και 45 τόννους καφέ, για να τον πουλήσουμε και με τα χρήματα να αγοράσουμε όπλα.
Είναι, λοιπόν, ιστορικώς, πολιτιστικώς και ηθικώς επιβεβλημένο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γενναία και άδολη στάση της, να ζητήσουμε από την Αϊτή να παραστεί ως πρώτη επίσημη προσκεκλημένη στους εορτασμούς για το '21, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και το γιγάντιο παγκόσμιο κίνημα του Φιλελληνισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναϋπάρξει σε καμμία άλλη ιστορική περίπτωση. Και να ανακοινώσουμε 1821 (ή 200) υποτροφίες για μαθήτριες και μαθητές της Αϊτής, να έλθουν να σπουδάσουν στην χώρα μας. Επίσης, να δοθεί το όνομα της Αϊτής και του προέδρου Ζαν Πιερ Μπουαγιέ σε δρόμους της Αθήνας, της Ελλάδας, της Κύπρου και όπου υπάρχει ελληνισμός.
Ταυτοχρόνως, απευθύνουμε έκκληση στον σεβαστό κ. πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην πρόσκλησή του στον πρίγκηπα Κάρολο της Βρετανίας. Όχι μόνο γιατί ο ρόλος των τότε μεγάλων δυνάμεων και της Βρετανίας στην Επανάσταση υπήρξε διφορούμενος, αλλά και γιατί: Η οικογένεια του Κάρολου, και συγκεκριμένα η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ, είναι η ηθικός αυτουργός της φριχτής ειδεχθούς δολοφονίας, με απαγχονισμό, των 9 Κυπρίων Επαναστατών, κατά την διάρκεια του Αγώνα 1955-1959 που απελευθέρωσε, δυστυχώς μόνο για λίγο, την Κύπρο. Από τότε, και μέχρι σήμερα, η ηττημένη Βρετανία απεργάζεται την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δεινά για την Κύπρο. Δεν νοείται, συνεπώς, να τιμήσουμε την πρώτη μεγάλη Επανάσταση του ελληνισμού, προσκαλώντας τους σφαγείς της δεύτερης ελληνικής Επανάστασης! Δεν μπορεί, ηθικώς και ιστορικώς, ο Κάρολος να είναι προσκεκλημένος στην γιορτή μας.
Μαζί με τους εκπροσώπους των τότε μεγάλων δυνάμεων, θα μπορούσαν να προσκληθούν απόγονοι των Βρετανών, Γάλλων, Ρώσων, Ιταλών, Πολωνών, Ισπανών, Βορειοαμερικανών, Λατινοαμερικανών και όλων των Φιλελλήνων κάθε εθνικότητας.
1821 Υποτροφίες στην Αϊτή! Προσκεκλημένη μας η Αϊτή, όχι ο Κάρολος!
Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί και στην κυβέρνηση της Αϊτής!
Για την Ανοιχτή Τέχνη, Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας
Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια, διαλέξεις, δράσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό! Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα, Αθήνα
info@anoixtitexni.gr
www.anoixtitexni.gr
Τιμώμενη χώρα το 2021 να είναι η Αϊτή
Η επιτροπή εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ανακοινώθηκε προ πενταμήνου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με πολλά ελληνικά ονόματα, αλλά και λίγες συμμετοχές από το εξωτερικό. Το σκέλος αυτό χαρακτηρίζεται από μονομέρεια, αφού οι προσκληθέντες να λάβουν μέρος προέρχονται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Αλήθεια, δεν υπήρχαν Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί και Ρώσοι που θα μπορούσαν να είναι μέλη της επιτροπής; Επιπλέον, γιατί απουσιάζει εντελώς η Λατινική Αμερική;
Υπενθυμίζω ότι μια μικρή χώρα της Καραϊβικής, η Αϊτή, ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση, ύστερα από επιστολή-έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων προς τον πρόεδρο του «Χαϊτίου» Ιωάννη- Πέτρο Βογέρ (Ζαν-Πιερ Μπουαγιέ).
Η Αϊτή, χώρα φτωχή, επέλεξε να στείλει βοήθεια σαράντα πέντε τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια. Παράλληλα, ξεκίνησαν να έρθουν εκατό Αϊτινοί εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αναρωτιέμαι αν το 2021 θα τελεστεί μνημόσυνο για τους εκατό αυτούς μαύρους Αϊτινούς ήρωες, που πέθαναν για την Ελλάδα.
Εχει αξία να θυμηθούμε τι έγραφε στις 15 Ιανουαρίου 1822 ο πρόεδρος της Αϊτής στον Αδαμάντιο Κοραή: «Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίας αυτής και την θέσιν, ην μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε. Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και διά των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας».
Η Αϊτή είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804 και ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία. Δύο αιώνες μετά, δυστυχώς, παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Προτείνω, λοιπόν, να συμμετάσχει η χώρα αυτή τιμητικά με εκπρόσωπό της στην επιτροπή εορτασμού.
Επιπλέον, πρώτη ημέρα των σχετικών εκδηλώσεων θα μπορούσε να είναι η 15η Ιανουαρίου, κατά την οποία η Αϊτή, ήδη από το 1822, αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Τη σχέση της δικής μας Επανάστασης με εκείνες της Λατινικής Αμερικής είχε αναδείξει και ο Λόρδος Βύρων γράφοντας σε ποίημά του:
«πάνω στις κορφές του Αθω
και τις Ανδεις κυματίζει
λάβαρο που είναι το ίδιο
και δύο κόσμους χαιρετίζει».
*πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου