Τρίτη 9 Μαΐου 2023

9η Μάη του 1945: Σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

 


9η Μάη 1945: Αιώνια ευγνωμοσύνη στους απελευθερωτές της ανθρωπότητας

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 0.43 π.μ., στο Βερολίνο, υπεγράφη η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Ετσι επισφραγίστηκε οριστικά η ήττα της χιτλερικής Γερμανίας και η 9η Μάη καθιερώθηκε ως Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ήταν το τέλος της ναζιστικής απειλής.

Η υπογραφή της συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.

Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα.

Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη να θέτει τους πρώτους στόχους για να μην έχουμε ποτέ ξανά παρόμοιο αιματοκύλισμα.

Η πρώτη παρέλαση νίκης στη Μόσχα:



Σήμερα με την νέα άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του σκοταδισμού που απειλεί εκείνα τα θεμέλια που χτίστηκαν για να βασιλεύσει η ειρήνη. Και για το γεγονός της ανόδου των ακροδεξιών, έχει δυστυχώς ευθύνη και η ίδια η Eυρωπαική Ένωση η οποία οφείλει να βρει πλέον τις νέες της διεξόδους και οράματα για να εμπνεύσουν εκ νέου τους λαούς της και να παραμείνουν μαζί σε όρους κοινωνικής, ισότιμης ευημερίας.

Σήμερα επιχειρούν να τη σβήσουν από τη μνήμη, παραχαράζουν το περιεχόμενό της, αντιστρέφουν την ιστορική αλήθεια.   Πρωτοστατώντας στην υστερία, στη βρώμικη θεωρία των”δύο άκρων” η Ε.Ε. καθιέρωσε την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης», απαλείφοντας τη «Μέρα της Νίκης των Λαών»!

Οι επιδιώξεις αυτές πρέπει να αποτύχουν.

Η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία

Σήμερα ζούμε με πρωτοφανή ένταση αλλά και χυδαιότητα, μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Εμείς εδω στην Ελλάδα το ζούμε με τα προγράμματα του “Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας” και της προσπάθειας  παραχάραξης της αλήθειας και αθώωσης των Ναζί με το  “Πρόγραμμα MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»
Στόχος τους είναι να «θολώσουν» το αντιφασιστικό νόημα της επετείου της 9ης Μάη, να συσκοτίσουν και να διαστρεβλώσουν τα συμπεράσματα από την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να αθωώσουν τον ίδιο τον ναζισμό.

Η αντιδραστική επίθεση αναθεώρησης της ιστορίας στοχεύει πρωτίστως στις νεότερες γενιές, εκείνες που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη ή γνώση για τα γεγονότα.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι ηχηρή

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥς ΓΩΝΕς ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

https://esdoge.gr/

9 Μάη 1945 Αντιφασιστική Νίκη των Λαών


Η 9η Μάη ορόσημο των αγώνων των λαών ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια: