Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ ΣΤΙΣ 27 11 21

 


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                     Ν.Ορεστιάδα 25/ 11 /2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                    Αρ. πρωτ.: 87

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:

Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ:  1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2. ΟΛΜΕ

3. Σ.Ε.Π.Ε. Ορ/δας

4. Σ.Ε.Π.Ε. Διδ/χου

5. ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ

6. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

 

Θέμα: Αποφάσεις διευρυμένου Δ.Σ. της 25/11/21 για τα επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση σήμερα Πέμπτη 25/11/21 για να εξετάσει και να συζητήσει προτάσεις αγώνα για τα επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα, οι οποίες θα κατατεθούν στην Γ.Σ. Προέδρων ΟΛΜΕ το Σάββατο 27/11. Κατά τη συζήτηση αυτή προέκυψε το παρακάτω πλαίσιο θέσεων - προτάσεων:

Το Δημόσιο Σχολείο δέχεται ισχυρό πλήγμα από την ομοβροντία των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, «αυτονομία» και κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαζί με τον καθημερινό αυταρχισμό, συνθέτουν το κάδρο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η «αξιολόγηση», που αποτελεί διακαή πόθο της άρχουσας τάξης, πάγια απαίτηση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος του εκπαιδευτικού κινήματος. Η «αξιολόγηση» είναι στην πραγματικότητα ένας άταφος νεκρός στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έδωσε με ενότητα και αποφασιστικότητα την μάχη ενάντια στην «αξιολόγηση», γιατί έγινε αντιληπτό ότι είναι το όχημα για την ταξική κατηγοριοποίηση και την επιβολή λουκέτων στα σχολεία, για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, αλλά και ένας αυταρχικός μηχανισμός για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Καθόλου τυχαία, τις μέρες που η Κεραμέως έσερνε τον αγώνα των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, παράλληλα προωθούσε νέο κύμα μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων, εν μέσω πανδημίας, ανέθετε υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς, μετακινούσε εκπαιδευτικούς, εξήγγειλε τα νέα προγράμματα σπουδών!

Το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, ούτε στις γνωμοδοτήσεις των νομικών. Ούτως ή άλλως οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τις απεργίες «παράνομες» είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, 112 από τις 114 απεργίες, που έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, κρίθηκαν παράνομες. Το εργατικό κίνημα όμως όχι μόνο δε σταμάτησε τους απεργιακούς αγώνες αλλά με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τους συνέχισε, σπάζοντας στην πράξη τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Με τον ν. Χατζηδάκη επιχειρούν να κλείσουν κάθε ρωγμή. Όμως, ένας δίκαιος αγώνας δεν μπορεί να σταματήσει από καμία δικαστική απόφαση. Η κυβερνητική προσπάθεια να μπει στον γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα και να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης των σωματείων, δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη.

Η μαζική συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή ενάντια στην «αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση» αλλά και η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία επιβεβαίωσε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μπορούν να νικήσουν! Αυτή η μαζικότητα έδωσε στον κλάδο τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις απειλές και την καταστολή του υπουργείου Παιδείας. Παρά την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, τη δικαστική προσφυγή της Κεραμέως, την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής, παρά τις – κατά παραγγελία – τρομοκρατικές γνωμοδοτήσεις, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν την αγωνιστική τους διάθεση και αναζητούν τον δρόμο συνέχισης του αγώνα!

Εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ουσιαστικό σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, ώστε να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά. Όχι μόνο δεν υπάρχει αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, αλλά το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε δημιουργία τμημάτων με 28-30 (!) μαθητές, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πύκνωση των δρομολογίων των χιλιάδων μαθητών που μεταφέρονται, δεν προγραμματίζεται η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, κανένα έργο συντήρησης των σχολικών υποδομών δεν υλοποιείται, δεν διατίθενται κονδύλια για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας στα σχολεία κι ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος! Το πρωτόκολλο «λάστιχο» (50%+1 κρούσματα για να κλείσει το τμήμα) αποδεδειγμένα πλέον δεν προφυλάσσει από την αύξηση των κρουσμάτων και ούτε αποτελεί λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η απεργία – αποχή ενάντια στην «αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση» πρέπει να συνεχιστεί παρά την κυβερνητική καταστολή. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για να ανατρέψει όχι μόνο την «αξιολόγηση» αλλά το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι! Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την προκήρυξη νέας απεργίας - αποχής από την Ομοσπονδία ενάντια στην «αξιολόγηση» και στα σχέδια κατηγοριοποίησης του σχολείου. Δεν παραδίδουμε το όπλο της απεργίας – αποχής. Ακυρώνουμε τα σχέδια κατηγοριοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων στην πράξη. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα, όπως π.χ. διευκολυντικές στάσεις εργασίας. Η Ολομέλεια των Προέδρων να συγκροτήσει Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή μαζί με την ΟΛΜΕ για την οργάνωση και υλοποίηση της απεργίας – αποχής!

Να περιφρουρήσουμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την διαδήλωση και την απεργία! Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη.

 

Διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις! Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίας 2016 – 17. Επαναφορά 13ου και 14 μισθού.

Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κάθε μορφής. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – μονιμοποίηση των αναπληρωτών συναδέλφων μας.

Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων, μέριμνα για την κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας.

Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα, να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις συγχώνευσης τμημάτων. Κανένας συνάδελφος να μην αναλάβει υποχρεωτικές υπερωρίες. Να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Προχωράμε με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τους γονείς, ενάντια στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

 

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι πλέον σαφές ότι το ΥΠΑΙΘ έχει επανειλημμένως παραβιάσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία και είναι υπεύθυνο για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών. Συνεπώς ζητούμε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να μηνύσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

Σε περίπτωση τηλεκπαίδευσης, υλοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, ώστε αυτή να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία, όπως ορίζει το σχετικό άρθρο του ν.4807/21.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη λήψη άμεσων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία : 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα, δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, σχολικοί νοσηλευτές σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων, μόνιμη παρουσία του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο κλπ.

 

Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό).

Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας, του διχασμού και της αναστολής εργασίας.

Προετοιμάζουμε πανεργατική 24ωρη απεργιακή απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Με νέο απεργιακό βήμα μέσα στο Δεκέμβριο.

Ενεργοποιούμε όλες τις δια ζώσης διαδικασίες των σωματείων μας. Προχωράμε συντεταγμένα στις αρχαιρεσίες για νέα Δ.Σ. μέχρι το τέλους του χρόνου.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να μην εφαρμόσουν καμία διάταξη του νόμου Χατζηδάκη, να μην φακελώσουν τα μέλη τους. Οι ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες είναι το οξυγόνο μας και δεν το απεμπολούμε.

Οργανώνουμε παραστάσεις σε ΔΔΕ και ΠΔΕ για όλα τα προβλήματα: κενά, εργασιακές συνθήκες (υπερωρίες, μετακινήσεις κλπ), μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ επίσης μετά από σχετική συζήτηση, εκτός από τα παραπάνω, αποφάσισε να θέσει υπ’ όψιν της Γ.Σ. των Προέδρων τρία ψηφίσματα που αφορούν:

α) την ακύρωση της προσφυγής της ΟΛΜΕ στο Πρωτοδικείο για το διορισμό προσωρινού Δ.Σ. και την άμεση πραγματοποίηση του Συνδικαλιστικού Συνεδρίου.

β) πρόταση 5 σημείων προς την ΟΛΜΕ, ενάντια στον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη»

γ) την απόφαση 80/26 - 10 – 21 για τους νεοδιορίστους εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής (μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στην οργανική θέση)

(συνημμένα έγγραφα στην παρούσα απόφαση)

 

καθώς και το παρακάτω επείγον αίτημα που αφορά ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ – ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ:

Ζητούμε να προσμετρηθούν τα μόρια δυσμενών συνθηκών (ΜΔΣ) για τους διορισμένους συναδέλφους με το ΦΕΚ 19/08/20, κατά αντιστοιχία με τα ισχύοντα στο διορισμό των συναδέλφων του 2021. Υπάρχει διαφορετική πρακτική στο ζήτημα αυτό ανάμεσα στις διάφορες ΔΔΕ της χώρας, γεγονός που θα επιφέρει αδικίες στις προσεχείς μεταθέσεις, εάν δεν υπάρξει άμεσα σχετική ρύθμιση από το ΥΠΑΙΘ.

Εξουσιοδοτείται ο εκπρόσωπος της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ στη Γ.Σ. των Προέδρων ΕΛΜΕ να παρουσιάσει και να υποστηρίξει τα παραπάνω, συνδιαμορφώνοντας με τους υπολοίπους συναδέλφους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ, πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων, ψηφισμάτων, προτάσεων και διεκδικήσεων συναφούς αγωνιστικού χαρακτήρα.

Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 25/11/2021

 

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ




Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                  Ν.Ορεστιάδα 25/ 11 /2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                   

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

Ψήφισμα

(συνημμένο στην απόφαση 87/25 – 11 – 21)

Το Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας να διοριστεί ως προσωρινή Διοίκηση ως τον Ιούνιο του 2022, ενώ μάλιστα έχει παραταθεί η θητεία του ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση ενάντια στα σωματεία και το δημοκρατικό μας δικαίωμα στην ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, η απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΟΛΜΕ δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κλάδο και τις συλλογικές του διαδικασίες.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ηγεσία της Ομοσπονδίας οφείλει να περιφρουρήσει έμπρακτα τις δημοκρατικές διαδικασίες, να καταφύγει στον κλάδο και τα συλλογικά του όργανα, να πραγματοποιήσει άμεσα το Συνδικαλιστικό Συνέδριο. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης και η δημοκρατική νομιμοποίηση των Συλλογικών μας οργάνων είναι αποκλειστική υπόθεση του κλάδου και όχι των δικαστηρίων.

Η Γενική μας Συνέλευση καλεί την Ολομέλεια των Προέδρων των ΕΛΜΕ, που αποτελεί και το Ανώτατο Όργανο ανάμεσα στα Συνέδρια, να αποφασίσει

-          την ακύρωση της προσφυγής στο Πρωτοδικείο

-          την άμεση πραγματοποίηση του Συνδικαλιστικού Συνεδρίου

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κλάδο να προασπίσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα και τις συλλογικές του διαδικασίες. Δεν θα εκχωρήσουμε την περιφρούρησή τους στα δικαστήρια.

 

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ


Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                  Ν.Ορεστιάδα 25/ 11 /2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                   

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

 

Πρόταση 5 σημείων προς την ΟΛΜΕ ενάντια στον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη»

(συνημμένο στην απόφαση 87/25 – 11 – 21)

Το αντεργατικό τερατούργημα του ν. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, με βάναυσο τρόπο χτυπάει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία. Νομιμοποιεί την στυγνή τρομοκρατία της εργοδοσίας, με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Οδηγεί τους εργαζόμενους σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα για να αυξηθούν τα κέρδη και η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Μπροστά στην μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πάρει άμεσα καθαρή και αγωνιστική θέση για την ανατροπή του αντεργατικού νόμου «Χατζηδάκη».

Καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις – θέσεις στην ΟΛΜΕ

  1. Καλούμε σε ενιαίο ανυποχώρητο μαζικό και πανεργατικό αγώνα για την ανατροπή του. Στην κατεύθυνση αυτή τα σωματεία, τα συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οφείλουν να συγκροτήσουν ένα κοινό πανεργατικό μέτωπο για την ανατροπή και την κατάργησή του. Με μαζικούς όρους τα σωματεία να μην εφαρμόσουν καμία πτυχή του ν. «Χατζηδάκη».
  2. Καμιά αλλαγή των καταστατικών των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Οι εκλογές των ΕΛΜΕ, το συνέδριο της ΟΛΜΕ να γίνουν αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Όχι στις «εξ αποστάσεως» συλλογικές διαδικασίες και ηλεκτρονικές εκλογές. Δεν νομιμοποιούμε κανέναν εκπρόσωπο που «εκλέγεται» με αυτό τον τρόπο.
  3. Οι Γ.Σ να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία, προασπίζοντας τον ζωντανό χαρακτήρα των συλλογικών διαδικασιών, τον διάλογο, την συζήτηση, την δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις. Δεν κάνουμε δεκτό το να συμμετέχει κάποιος/α στην Γ.Σ εξ αποστάσεως και να ψηφίζει εξ αποστάσεως για τις αποφάσεις των Γ.Σ όπως πχ για την κήρυξη απεργίας.
  4. Οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ να μην δεχτούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Κανένα στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από συνάδελφο/ισσα, κανένα πρακτικό Γ.Σ δεν παραδίδεται στο κράτος, τον εργοδότη μας, στον ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε
  5. Περιφρουρούμε τις απεργίες μας, τις στάσεις εργασίας. Κηρύσσουμε, οργανώνουμε, υλοποιούμε τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας και τα συλλαλητήρια όπως πάντα. Αυτό σημαίνει πχ ότι δεν καθορίζουμε ποσοστό προσωπικού ασφαλείας ή προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας, ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας. Η πραγματοποίηση μιας απεργίας να μην εξαρτάται από την έκθεση ή την σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ.

Η ΟΛΜΕ να αναλάβει αγωνιστική πρωτοβουλία σ’ αυτή την κατεύθυνση προτείνοντας την κήρυξη και πραγματοποίηση πανεργατικής απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς καθυστέρηση.

Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση δεν θα μπουν στο γύψο! Μαζικά και αγωνιστικά περιφρουρούμε τα σωματεία μας! Με τους αγώνες μας θα πούμε την τελευταία λέξη!

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ                                                     Ν.Ορεστιάδα 26/ 10 /2021

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                    Αρ. πρωτ.: 80

68200 Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

e-mail: b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:

Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ:  1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2. ΟΛΜΕ

3. ΥΠΑΙΘ

 

Θέμα: Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

1.                  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με αριθμ. 93395/Ε1/28-7-2021, η οποία βασίζεται στην παρ.5 του άρθρου 62 του ν.4589/19: «Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 42 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177).».

Θεωρούμε ότι η υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για 2 χρόνια στην θέση τοποθέτησής τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς αυτούς, χωρίς να προσφέρει τίποτα απολύτως στη δημόσια εκπαίδευση.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχουν διαθέσιμα οργανικά κενά για τις περισσότερες ειδικότητες, ζητούμε τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στην θέση τοποθέτησης από δύο (2) σχολικά έτη σε ένα (1), όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, απαιτούμε να τους δοθεί το δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση την τρέχουσα σχολική χρονιά.

 

2.                  Επίσης σύμφωνα με την περ. α της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (13Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 42 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177 ), οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Ε.Α.Ε. προκειμένου να μετατεθούν σε σχολικές μονάδες της γενικής εκπαίδευσης οφείλουν να υπηρετήσουν σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών. Ζητούμε τη μείωση του παραπάνω χρονικού διαστήματος από πέντε (5) έτη σε δύο(2) έτη. Ως εκ τούτου, απαιτούμε η σχετική ρύθμιση να περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο μεταθέσεων της τρέχουσα σχολικής χρονιάς.

 

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: