Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ

 

ΠΕΑΕΑ  &  ΔΣΕ  - παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ 80  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ

Συμπληρώθηκαν    φέτος  στις 16  Φεβρουαρίου  2022    ογδόντα ( 80) χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού Ελληνικού Λαϊκού  Απελευθερωτικού Στρατού ( ΕΛΑΣ) . Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΕΛΑΣ όλοι τους εθελοντές στον αγώνα « για τη χιλιάκριβη  τη λευτεριά »   εγκατέλειψαν τις δουλειές  τους , τις σπουδές, τις οικογένειές τους  , σήκωσαν το κεφάλι,  αψήφησαν τους κινδύνους, συγκρότησαν τις πρώτες ένοπλες ανταρτο-ομάδες και αναμετρήθηκαν με τους  πάνοπλους κατακτητές,  Γερμανούς , Ιταλούς ,Βουλγάρους και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

 

 Ο  ΕΛΑΣ ήταν Λαϊκός Στρατός , το ένοπλο τμήμα του λαού μας και ιδρύθηκε ύστερα από την  απόφαση της 8ης Ολομέλειας  του ΚΚΕ  που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 1942  Στο κάλεσμα του ΚΚΕ ανταποκρίθηκε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες.    Μέσα σε λίγους μήνες  ο ΕΛΑΣ θέριεψε σε όλη τη χώρα. Το έργο του τεράστιο. Πρώτα–πρώτα έσωσε το λαό από την πείνα.  Κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής καθήλωσε 8  έως και 12 εχθρικές μεραρχίες. Προξένησε στους καταχτητές 30.000  νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους. Κατέστρεψε 85 ατμομηχανές και περίπου 1000 βαγόνια και αυτοκίνητα που υπηρετούσαν τους κατακτητές. Την άνοιξη του 1944  ο ΕΛΑΣ είχε στον έλεγχό του τα 2/3 της χώρας και τη στιγμή της απελευθέρωσης το 90% της χώρας. Το ΕΑΜ στις απελευθερωμένες περιοχές δημιουργούσε λαϊκούς θεσμούς , όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης , τα λαϊκά δικαστήρια , τη λαϊκή πολιτοφυλακή και τροφοδότησε τη λαϊκή μορφωτική, πολιτιστική ανάταση του λαού μας.

Ναι,  είναι πέρα για πέρα αληθινό το σύνθημα

                  « Μάθε την αλήθεια , το χώμα που πατάς,

                    λευτέρωσαν με αγώνες ΕΑΜ – ΕΠΟΝ- ΕΛΑΣ»

  

 

 Στις 20 Ιουλίου 1942   συγκροτείται  στον Έβρο   η πρώτη ανταρτο-ομάδα του ΕΛΑΣ

Στην κορυφή του υψώματος «Καρταλ τεπέ» , που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ασημένιου και Πυθίου,   ύστερα από πρόσκληση  του  Άρη ( Αργύρης Δαλκαράνης από  τον Λαγκαδά , στέλεχος του ΚΚΕ) γνωστός στις οργανώσεις του ΚΚΕ ακόμα από την  Μεταξική δικτατορία,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την συγκρότηση της πρώτης ανταρτο -ομάδας  του ΕΛΑΣ  στον Έβρο. Για την ιστορία στη σύσκεψη  που    πραγματοποιήθηκε  στις 20 Ιουλίου 1942  συμμετείχαν:

·        Ο Αργύρης Δαλκαράνης  (ψευδ. Αρης) στέλεχος του ΚΚΕ.  

·        Από τους Πετράδες:   ο Γιώργος Δρατζίδης, ο   Αργύρης Μπούρας ( ψευδ Ανδρούτσος) και ο Πολυσίδης Βαγγέλης ( ψευδ Βάγγκος) ,

·        Από τη Σιταριά:   Ο Τζαβέλας Σταυρακάκης , ο Ζήσης Τελάκης (ψευδ. Ζέπος), ο Μαρκάκης (ψευδ.Πάτρας), και ο Βλασάκης Βλασακάκης .

·        Από την Θυρέα:  Ο Ηλίας Φαρφάρας και ο Λιάπτσος

·        Από το Πύθιο:  Ο Βαϊτσης Καραπαναγιώτης (ψευδ. Τηλέμαχος) , ο Μπούρας Χρήστος (ψευδ. Σκληρός) και ο Βουλκίδης Πασχάλης(ψευδ. Τζαμίτας)

·        Από το Ασημένιο:    Ο Νικολακάκης Λευτέρης , ο Πασχάλης Κόρακας, ο Καρύδας, ο Γεροδήμος.

·        Από το Κωστή (Σοφικό):  Ο Πασχάλης Καργάκης.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο Άρης και ο Τζαβέλας και τόνισαν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και κάποτε στο σημείο αυτό θα στηθεί το άγαλμα του  Εβρίτη αντάρτη  και μέσα σε ατμόσφαιρα εθνικής έξαρσης σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και αφού τραγούδησαν  χαμηλόφωνα τον Εθνικό Ύμνο και την 3η Διεθνή ,   έδωσαν τον όρκο του ΕΛΑΣ και  εξέλεξαν αρχηγό των πρώτων ανταρτών  τον  Δρατζίδη Γιώργο από τους Πετράδες και υπαρχηγό τον Βαϊτση  Καραπαναγιώτη από το Πύθιο . Τέλος αποχώρησαν για τα χωριά τους περιμένοντας εντολές από τους αρχηγούς για δράση.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι λίγοι κομμουνιστές που συγκρότησαν την πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ στον  Έβρο και ξεκίνησαν την ένοπλη αντίσταση ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τα κατάφεραν  . Τον ΕΛΑΣ  αγκάλιασαν εκατοντάδες νέοι και νέες του νομού μας   και έτσι   σε ένα χρόνο  συγκροτήθηκε στον Έβρο το 81 σύνταγμα του ΕΛΑΣ  και με την έδρα του στον κόρφο της  Γκύμπραινας, έγινε ο καθημερινός εφιάλτης των κατακτητών .  Το 81ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατάφερε στις 28 – 29 Αυγούστου 1944 να διώξει από το νομό μας Γερμανούς και Βουλγάρους.

29 Αυγούστου 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Διδυμότειχο

 

Είμαστε περήφανοι για τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που αναμετρήθηκαν και νίκησαν  το τέρας του Φασισμού,  απελευθερώνοντας  τη χώρα μας 

Σήμερα το χρέος των φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι να κρατήσουμε  ζωντανή τη μνήμη  αυτού του αγώνα. Να μην περάσει η παραχάραξη της Ιστορίας και η εξίσωση  των  μαχητών  του αντιφασιστικού αγώνα με τους ναζί κατακτητές και  την εξίσωση του Σοσιαλισμού – Κομουνισμού με τον Ναζισμό. Να αποκρούσουμε το εθνικιστικό μίσος που καλλιεργούν οι αστικές τάξεις των ιμπεριαλιστικών χωρών για να προωθούν τα συμφέροντά τους,  εμποδίζοντας την  κοινή πάλη  των λαών για ειρήνη και ευημερία.

Από τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ εμπνεόμαστε , αντλούμε δύναμη και πείρα για την οργάνωση των σημερινών και αυριανών αγώνων ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές τους και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και τώρα που τα σύννεφα του πολέμου  πυκνώνουν στην περιοχή μας δυναμώνουμε τον αγώνα. Ποτέ πια πόλεμος . Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Θέλουμε την  Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

 29/8/1944 Μαχητές του ΕΛΑΣ  παρελαύνουν στο ελεύθερο πια  Διδ-χο

 

Δόξα και τιμή στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ

Από τον  αγώνα τους διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε…

 Φεβρουάριος 2022

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: