*Του Πασχάλη Χριστοδούλου
«IntercityΙάσων» ονομάσαμε το παλιό εκμισθωμένο τρένο με το οποίο κάναμε τη διαδρομή Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου την Άνοιξη του 1996.
Ήταν η δεκαετία που η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία αλλά και η πολιτική μας έκλειναν το μάτι. Η ηλεκτροσιδηροδρομική και οδική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς συνιστούσαν και συνιστούν ακόμη τα χερσαία Δαρδανέλια.
Η ΤΕΔΚ Έβρου που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, σύσσωμη η αυτοδιοίκηση του Έβρου αλλά και η αυτοδιοίκηση της Νότιας Βουλγαρίας συναντηθήκαμε στο Ορμένιο διεκδικώντας τα παραπάνω έργα. Η συμβολική ονομασία του τρένου με αυτό του μυθικού ήρωα Ιάσωνα, αυτού που ένωσε την άσπρη με τη μαύρη θάλασσα, αποσκοπούσε στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής αξίας των έργων. Θα επιτελούσαν άλλωστε τον ίδιο ρόλο, θα προχωρούσαν στην ένωση των δυο θαλασσών.
Το ψήφισμα της αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 1996 στην πλατεία του Ορμενίου μεταφέρθηκε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στην εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ.
Παρότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη ήταν πολύ φρέσκο η πολιτική Ελλάδα δεν κατάλαβε τίποτε από το νεύμα της ιστορίας. Μπορεί να φορούσε παρωπίδες. Μπορεί ακόμη ο οίστρος της βίαιης αναδιανομής του εθνικού πλούτου μέσω του Χρηματιστηρίου να μην επέτρεπε την ενασχόληση με την Θράκη. Πιθανόν να ήταν η ολυμπιάδα που κατά την αθηναϊκή πολιτική τάξη ήταν ένας εθνικός στόχος. Ίσως να ήταν και όλα αυτά μαζί. Όμως χάθηκε το σημαντικότερο πλεονέκτημα, το timing. Η φράση «κάθε πράγμα στον καιρό του….» είναι η πλέον κατάλληλη. Γι΄ αυτό κατέφυγε εκ νέου στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής και σε νέο πόρισμα, τριάντα χρόνια αργότερα.
Και πάλι όμως αρνείται να κοιτάξει κατάματα την ιστορία, την οικονομία, την πολιτική. Αποφεύγει να προσθέσει στην ατζέντα την Θρακική διώρυγα**, ένα έργο που συμπληρωματικά με τον οδικό και ηλεκτροσιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς είναι ένα τριπλό bypass των Δαρδανελίων μειώνοντας σημαντικά τη γεωστρατηγική τους αξία, αναβαθμίζοντας αυτή της Θράκης.
Τρείς δεκαετίες μετά, μια ολόκληρη γενιά, έρχεται στην επικαιρότητα το Sea2Sea, το σιδηροδρομικό megaproject που θα συνδέει Αιγαίο με Μαύρη Θάλασσα και Δούναβη. Θα έλεγα ότι αποτελεί μια έστω και αργοπορημένα θετική εξέλιξη, αλλά και πάλι δεν είναι ολοκληρωμένη. Δεν περιλαμβάνει τη θαλάσσια παράκαμψη των στενών, με άλλα λόγια τη Θρακική πλωτή διώρυγα. Είναι βέβαιο ότι η γεωπολιτική αξία της περιοχής ενδιαφέρει και άλλους, πέρα από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, οι οποίοι οφείλουν να εμπλακούν πιο ενεργά.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα περιμένουμε την επόμενη 3ηδιακομματική επιτροπή και το πόρισμά της, βλέποντας τις ευκαιρίες όπως τα τρένα, να περνούν και εμείς να στρουθοκαμηλίζουμε.
Θράκη, Ιανουάριος 2023
*Διετέλεσε Δήμαρχος Σουφλίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου