Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Χριστιανική Δημοκρατία. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

 

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Με αφορμή τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Επανάστασης του 1821, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1.    Η 25η Μαρτίου είναι διπλή η γιορτή για τον νέο ελληνισμό: Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δηλαδή της χαρμόσυνης είδησης της σωτηρίας και την απελευθέρωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας με την επερχόμενη γέννηση του Χριστού και ταυτόχρονα της  απελευθέρωσης από τον τυραννικό οθωμανικό ζυγό τετρακοσίων χρόνων.

2.    Η αναφορά στη χριστιανική διδασκαλία και στην ορθόδοξη Παράδοση, δεν αποτελεί διάκριση υπέρ ενός θρησκεύματος, αλλά διαχρονικό πνευματικό θεμέλιο και σημείο αναφοράς, προϋπόθεση για την επιβίωση ενός λαού. Έθνη που βασίζουν την επιβίωσή τους στην υλική υπεροχή, στην τυραννία και στη βία, ή ελπίζουν ότι θα επιβιώσουν ως υποτελείς των ισχυρών, είναι καταδικασμένα. Η Επανάσταση ξεκίνησε με σύνθημα «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» και τα συντάγματα του ελληνικού κράτους ψηφίζονται από τότε «Στο όνομα της αγίας και ομοουσίου Τριάδος». Η αναφορά αυτή δεν συνιστά διάκριση υπέρ της επικρατούσας θρησκείας, αλλά πολιτικό σύνθημα και προτροπή για καθεστώς ελευθερίας και δικαιοσύνης για όλους.

3.    Όπως έγραφε ο ιδρυτής της ΧΔ Νίκος Ψαρουδάκης στις 20.3.1967 στην εφημερίδα μας, «Το 1821 άρχισε ο αγώνας της απελευθερώσεως, και ο αγώνας αυτός δεν έχει λήξει. Το έργο του 1821 είναι ημιτελές. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε. Πλάι στην πολιτική ελευθερία που μας έδωσε, πρέπει ν’ αγωνισθούμε και για πνευματική και οικονομική (κοινωνική) ελευθερία. Σ’ αυτόν τον αγώνα καλεί την Νέα Γενιά η «Χριστιανική Δημοκρατία». Το 1821 αγωνίσθηκε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος της ελευθερία.» Χωρίς την αλήθεια του Χριστού ελευθερία δεν αποκτάται: Οι λαοί που δεν κυβερνούνται από το Θεό, κυβερνούνται από τυράννους. Χρειαζόμαστε μια καινούργια 25η Μαρτίου.» 

4.    Εάν οι Επαναστάτες του 1821 συμπεριφέρονταν όπως το σημερινό πολιτικό σύστημα, θα είχαμε ακόμα Τουρκοκρατία, με δεδομένο ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν συντριπτικοί εις βάρος τους. Θα έλεγαν δηλαδή, για να παραφράσουμε ένα σύγχρονο σύνθημα του «Ακραίου Κέντρου», το οποίο επικυριαρχεί στην πολιτική ζωή,  «Μένουμε Οθωμανική Αυτοκρατορία». Κράτος πανίσχυρο, με τη «χριστιανική Ευρώπη», κυριαρχημένη από την «Ιερά Συμμαχία», στο πλευρό της. Όμως, ο επαναστατικός αγώνας των Ελλήνων άντεξε απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας και ανέτρεψε τους διεθνείς συσχετισμούς υπέρ της Επανάστασης.

5.    Το Εικοσιένα είναι μια οριακή στιγμή, που γέννησε ο πόθος της ελευθερίας, περισσότερο η ψυχή παρά τα υλικά μέσα που το γέννησαν. Είναι γεγονός ότι η Επανάσταση στη διάρκειά της περιορίστηκε ως προς τις στοχοθεσίες της, η “ποιότητα της ελευθερίας”ελαττώθηκε, όπως ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης παραδέχτηκε. Αν και στην αρχή κλήθηκαν “και Ρωμιοί και Τούρκοι και Αρμένιοι”, κατά του Σουλτάνου, αργότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων κατόρθωσε να περιορίσει το στόχο σε ένα βασίλειο στο Μωριά και τη Στερεά Ελλάδα στη βάση της νεωτερικής αρχής “ένα έθνος, ένα κράτος”. Επίσης, υπήρξαν και μεγάλα λάθη, έριδες και ενέργειες υπερβολικά παρορμητικές. Είναι όμως αναμφίβολο ότι επρόκειτο για μια τιτάνια προσπάθεια που δείχνει τη δύναμη του δικαίου, καθώς και την επίκληση της θείας βοήθειας εκ μέρους του Τριαδικού Θεού στην προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος με τα δικά του μέσα να το βρει.

6.    Η Επανάσταση του 1821 είναι επίκαιρη στις μέρες μας, γιατί μας διδάσκει ότι δεν υπάρχουν «μονόδρομοι» για κανέναν λαό, από τη στιγμή που δεν τους αποδέχεται και έχει πίστη ότι ο υπέρ ελευθερίας αγώνας θα αποδώσει. Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας με την επιστροφή στις εκλεγμένες κυβερνήσεις όλων των εξουσιών που έχουν μεταβιβαστεί στους ανεξέλεγκτους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι στόχοι εφικτοί.

Στο πνεύμα της Επανάστασης του 1821, η Χριστιανική Δημοκρατία αγωνίζεται για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη με σημείο αναφοράς το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου. Στα πλαίσια του συνολικότερου αγώνα για την απελευθέρωση και τη σωτηρία του ανθρώπου, τη χαρμόσυνη είδηση της οποίας ανάγγειλε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Αθήνα 24.3.2024. Από το Γραφείο τύπου της Χ.Δ. 

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»   

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ακαδημίας 78Δ Αθήνα 106 78

Τηλ: 2103806863, 2103811302 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείοefim.xristianiki@gmail.com

Ιστοσελίδα:www.xristianiki.gr

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: