Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Αδειες μητρότητας αναπληρωτριών: Δύο μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να τις εξισώσει με των μονίμων, αλλιώς Ευρωδικαστήριο

 


Αδειες μητρότητας αναπληρωτριών: Δύο μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να τις εξισώσει με των μονίμων, αλλιώς Ευρωδικαστήριο | Alfavita

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ζήτημα της ανισότητας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην χορήγηση άδειας μητρότητας και αναρρωτικής άδειας, οφείλει να επιλύσει άμεσα η χώρα μας αν δε θέλει να παραπεμφθεί για μια ακόμα φορά στο Ευρωδικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)4013], λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ως γνωστόν οι αναπληρώτριες που γεννούν λαμβάνουν 3.5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου. Είναι οι μόνες εργαζόμενες στην Ελλάδα που δεν μπορούν να λάβουν εννιά μήνες, όπως ισχύει για όλες τις εργαζόμενες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» και σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 αυτού. Η λογική του Υπουργείου είναι πως αφενός δεν ανήκουν ξεκάθαρα ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα και απαιτείται σύμπραξη τριών Υπουργείων αφετέρου ότι, αν δοθεί στις αναπληρώτριες, θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Οσον αφορά στους αναπληρωτές και αναπληρώτριες, η Επιτροπή αναφέρει ότι το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την αναρρωτική άδεια.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή απέστελε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Προειδοποίηση και για τις οικογενειακές παροχές

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2023)2097] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004] και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2011 και άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης].

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αίτηση για οικογενειακές παροχές δικαιούνται να υποβάλουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ που διαμένουν τουλάχιστον επί πέντε έτη μαζί με τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι καλύπτονται από τους ενωσιακούς κανόνες για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλειας (π.χ. επειδή μετακόμισαν στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακές παροχές μόνο αφού έχουν διαμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον δώδεκα έτη.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, η εν λόγω νομοθεσία εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας απαγορεύουν κάθε προϋπόθεση κατοικίας για τη λήψη παροχών κοινωνικής ασφάλειας, όπως το οικογενειακό επίδομα. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: