Του Νίκου Τσούλια
Εκπαίδευση είναι…
- Να ανταποκρίνεσαι συστηματικά στο διαρκές κάλεσμα της σκέψης σου: στα συνεχή ερωτήματά της, στις ατέλειωτες φαντασιώσεις της, στα ασύνορα όνειρα επί των ονείρων της.
- Να ανοίγεις δρόμους προς την ελευθερία του πνεύματός σου, για να έχεις πάντα ανοιχτούς τους ορίζοντες του προσωπικού σου κόσμου.
- Να αγαπάς τον άνθρωπο – και για να μπορείς να υπηρετήσεις αυτό, είναι το μονοπάτι των Γραμμάτων που σε οδηγεί εκεί.
- Να καλλιεργείς τους συναισθηματικούς σου τόπους πολλαπλασιάζοντας διαρκώς τις ευαισθησίες σου και τα ψυχανεμίσματά σου.
- Να διαβάζεις και να γράφεις σ’ όλο το βίο σου, κάθε ημέρα και να είναι πρώτιστη ανάγκη του πνεύματός σου όπως και η ανάσα του σώματός σου.
- Να θες να ζεις έντονα και να ρουφάς κάθε χυμό της αντικειμενικότητας και της υποκειμενικότητας μέσα από την προσωπική σου κοσμοθεωρία.
- Να χαρακτηρίζεσαι από τον οίστρο της γνώσης και να έχεις πάντα ακόρεστη δίψα για μάθηση, για να ερμηνεύεις την πραγματικότητα και να την μετασχηματίζεις, έτσι ώστε να μπορείς να αυτοπραγματώνεσαι και να χειραφετείσαι.
- Να επιθυμείς σφόδρα να αλλάξεις τον κόσμο και να προαγάγεις τη δικαιοσύνη και τις ουμανιστικές αξίες βελτιώνοντας συνεχώς τον εαυτό σου και υπηρετώντας την αρετή και το κοινό καλό.
- Να αναζητάς και να ερευνάς, να προβληματίζεσαι και να στοχάζεσαι στα τόσα και τόσα ζητήματα που γεννάει η ζωή και ο εαυτός σου.
- Να ποθείς να βρίσκεις την ομορφιά του κόσμου σε κάθε πράγμα και σε κάθε γεγονός καλλιεργώντας τη διεισδυτικότητα του στοχασμού σου, την ταπεινότητά σου και τη μετριοπάθειά σου.
- Να καλλιεργείς την πνευματικότητά σου για να μπορείς να γεύεσαι τα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού και να προάγεις με επιμέλεια μια αισθητική και ηθική σύλληψη του κόσμου και του εαυτού σου.
- Να μπορείς να διδάσκεσαι από την εμπειρία σου, από τα μεγάλα πνευματικά έργα του ανθρώπου αλλά και από τις θεωρήσεις των απλών ανθρώπων, για να δίνεις εύρος στην ερμηνευτική σου ματιά.
- Να διαμορφώνεις τη δική σου μικρή ιστορία έχοντας μια αφήγηση να πεις για το πώς βλέπεις τη ζωή σου και ποιο περιεχόμενο και ποιο νόημα της δίνεις.anthologio.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου