Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ. 29 08 22. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 


φώτο από την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου

Στο Διδυμότειχο   

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

 

Πρόσκληση

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ  σε συνεργασία  με το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ  Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας,   οργανώνουν

τη Δευτέρα  29 Αυγούστου  και  ώρα  7 μμ

εκδήλωση για να τιμήσουν  τους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ  που απελευθέρωσαν  την πόλη από τα κατοχικά στρατεύματα των Ναζί,  ύστερα από σκληρή ολονύκτια μάχη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Διδυμοτείχου  - Ελληνοχωρίου.

ü Θα χαιρετήσει ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, Αντιπλοίαρχος  ε/α του πολεμικού ναυτικού,  στέλεχος του ΚΚΕ

ü Θα μιλήσει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σταμάτης Γκατζίδης

ü Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών

24 /8/2022

29 Αυγούστου! Μια σημαντική επέτειος, που πέρασε απαρατήρητη. Μιλάμε για την απελευθέρωση της πόλης του Διδυμοτείχου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής τη μέρα αυτή του 1944.
Ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη, που απελευθέρωσαν οι δυνάμεις της Αντίστασης, πολεμώντας με τους Γερμανούς.
Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, 28 Αυγούστου 1944, είχαν απελευθερωθεί οι Φέρες του Έβρου, όταν οι Γερμανοί περικυκλώθηκαν από πλήθος λαού, πολιτών και κυρίως νεολαίας. Αντιλαμβανόμενοι το μάταιο της συνέχισης ενός αγώνα που είχε αρχίσει να χάνεται, παραδόθηκαν αυτοβούλως.
Στο Διδυμότειχο όμως, όπου υπήρχε σημαντική δύναμη Γερμανών χρειάστηκε να διεξαχθεί μάχη μεταξύ των ανταρτών της Αντίστασης και των ναζιστών. Επρόκειτο για το 81 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Βαγγέλη Κασάπη (Κρίτωνα).
Η περικύκλωση της πόλης από διάφορες κατευθύνσεις έγινε σχεδόν αθόρυβα, από το απόγευμα της 28ης Αυγούστου. Στην κίνηση αυτή είχε βοηθήσει σημαντικά η οργάνωση του ΕΑΜ Διδυμοτείχου και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της πόλης. Σημαντικό οργανωτικό ρόλο έπαιξε ο δραστήριος δικηγόρος και στέλεχος του ΕΑΜ, Μιχαήλ Παρασχίδης. Οι αντάρτες εισχώρησαν αθόρυβα και κύκλωσαν οικήματα στο οποία ήταν στρατωνισμένοι οι ναζί. Οι Γερμανοί ειδοποιήθηκαν να παραδοθούν από επιτροπή προκρίτων του Διδυμοτείχου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Σιγάλα και το Δήμαρχο Σταύρο Δελημπαλτά (συμμετείχαν επίσης ο έμπορος Δημοσθένης Δημάδης, ο δημοσιογράφος Γεώργιος Αποστολίδης και ο φαρμακοποιός Σπύρος Φραντζής) σε συνεννόηση με τους αντάρτες, αλλά οι Γερμανοί ζήτησαν προθεσμία ως την επόμενη μέρα για να σκεφθούν.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τους Γερμανούς και σχεδόν αμέσως άρχισε η διακοπή των τηλεφωνικών γραμμών, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Γερμανοί επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την επαφή μεταξύ τους με κινούμενους συνδέσμους, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί άρχισαν οι πυκνοί πυροβολισμοί. Μέσα σε λίγα λεπτά οι Γερμανοί είχαν τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.
Το σκοτάδι επέφερε έναν αποσυντονισμό των κατοχικών δυνάμεων, αλλά αρκετοί Γερμανοί αξιωματικοί μπόρεσαν να περάσουν, κολυμπώντας στον Έβρο ποταμό, στο τουρκικό έδαφος. Το πρωί της 29ης Αυγούστου επιχείρησαν να φέρουν δυνάμεις με το σιδηρόδρομο από την περιοχή της Ορεστιάδας.
Στην πλευρά αυτή του Διδυμοτείχου ήταν ο σταθμός διοίκησης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ
Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν και στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, έξω από την πόλη. Η μάχη κράτησε έως τη 1 το μεσημέρι. Οι υπόλοιποι Γερμανοί επιχειρούσαν να διασχίσουν τον κάμπο και να φτάσουν στο ποταμό. Οι νεκροί και οι πνιγμένοι, υπερέβησαν τους 30.
Οι αντάρτες είχαν 4 νεκρούς και 7 ελαφρά τραυματίες. Νεκροί ήταν οι: Σαμουρίδης Σταύρος (Μπάμπης) από την Ορεστιάδα, στρατιωτικός του 1ου λόχου, Πολυσίδης Βαγγέλης (Βάγγος) διμοιρίτης από τους Πετράδες, Γκαρούδης Βαΐτσης εφεδροελασίτης από το Ελληνοχώρι, Μπακλαβάρας Λευτέρης από το Σουφλί.
Τραυματίες ήταν οι: Στεφάνου Χρίστος από το Σουφλί, Κόνσουλας Δημήτριος από την Κορνοφωλιά, Καρπούζας Χαράλαμπος από το Σουφλί, Δελημπαλτάς Γιώργος από το Διδυμότειχο, Τότιας Κωνσταντίνος από το Σουφλί, Σταματόπουλος Παύλος από το Χειμώνιο, Γκίντσογλου Κώστας από το Διδυμότειχο.
Η κηδεία των φονευθέντων υπήρξε πάνδημη. Αλλά και οι Γερμανοί τάφηκαν. Οι τάφοι τους υπάρχουν σήμερα σε ειδικό χώρο, δίπλα στο νεκροταφείο Διδυμοτείχου.
Με τα λάφυρα που πήραν οι αντάρτες, εξοπλίσθηκε άρτια όλη η δύναμη του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο διοικούσε ο καπετάν Κρίτων (Βαγγέλης Κασάπης από την Αλεξανδρούπολη) και περίσσεψε υλικό για άλλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Οι αντάρτες του 81 Συντάγματος του ΕΛΑΣ παρελαύνουν στο κεντρικό δρόμο του Διδυμοτείχου
Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου, η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη, επιτεύχθηκε και η νίκη επισφραγίσθηκε με παρέλαση ανταρτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με μια παλλαϊκή γιορτή στο γήπεδο, όπου συνέρρευσε ο κόσμος για να παραστεί στην έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Πηγή: Ιστολόγιο ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: